PD Krka Novo mesto - Planinski Dom pri Gospodični

logo_pd

Novomeška podružnica SPD je v bližini studenčka Gospodična, na severo-zahodnem pobočju Gorjancev, postavila leta 1930 zavetišče z 20 ležišči; leta 1942 je bilo požgano. Na tem mestu je PD Novo mesto postavilo planinski dom in ga svečano odprlo 18. septembra 1949. Ker

sčasoma ni več ustrezal potrebam obiskovalcev, so v letih 1973 in 1974 s pomočjo tekstilne tovarne Novoteks zgradili nov dom in ga odprli 21.junija 1975. Doma se je oprijelo ime Gospodična, po studenčku, ki izvira pod njim (Trdinova bajka pripoveduje o grajski gospe, ki se je pomladila, ko se je v njem umila).

dom

gospo

Uradni naziv doma je "PLANINSKI DOM PRI GOSPODIČNI NA GORJANCIH"
V prvem gostinskem prostoru je 30 sedežev in točilni pult. V drugem (novejšem) prostoru je 60 sedežev. Ta prostor je tudi planinski vzgojnoizobraževalni centar za Dolenjsko in Belo Krajino. V njem občasno potekajo seminarji in tečaji za varuhe gorske narave, planinske šole, izpopolnjevanja za planinske vodnike in podobno. Na terasi pred domom je pri mizah prostora za 150 oseb; v 4 sobah je 17 postelj, na dveh skupnih ležiščih po 20 ležišč; WC, umivalnica s toplo in mrzlo vodo; centralno ogrevanje, tekoča voda, elektrika, telefon. Člani PD imajo 50% popust pri prenočevanju na skupnih ležiščih.

Dostopi - avto:
- po gozdni cesti, ki se na prelazu Vahta (615m) odcepi od glavne ceste Novo mesto -   Metlika, 11 km
- po gozdni cesti iz Gabrja mimo Krvavega kamna, 9 km

- peš:
- iz Novega mesta čez Šentjošt in ob potoku Klamferju, 3h30 - iz Otočca čez Tolsti vrh in Suhadol, 3h30
- iz Šentjerneja mimo samostana Pleterje, čez Javorovico, Špilarjevo špico in Koto 1002 ter mimo Krvavega amna, 5h
- iz Kostanjevice čez Polom, Pirčev hrib in Špilarjevo špico, 6h
- iz Suhorja prek Šošic in Vodic ter čez koto1002, 7h

star

Razgledi:
Od doma je lep razgled od zahoda proti severu. Na zahodu vidimo Kočevski Rog; Od zahoda proti severu se med Krko in Savo razprostira Dolenjsko gričevje, za njim se dviga Posavsko hribovje s Kumom, na obzorju pa vidimo Karavanke ter Kamniške Alpe; med Gorjanci in Dolenjskim gričevjem je obširno Krško polje; lepo vidimo Novo mesto in Trško goro; natančno proti severu je v bližini Tolsti vrh (356) s cerkvijo na vrhu. Razgleda proti vzhodu in jugu ni, ker ga zakriva hrbet Gorjancev.

Ture in izleti:
Trdinov vrh (1178 m), najvišji vrh Gorjancev 1 h 15; Počitniški dom pri Miklavžu (964 m) 1h. Na križišču cest pred Miklavžem je Krvavi kamen (928 m) kjer je po Trdinovi bajki prišlo do prelitja bratovske krvi.

nov
Prehodi:
Najbližja planinska postojanka v Sloveniji je Planinski dom na Mirni gori (1000 m), do njega je po Trdinovi poti 10 ur hoda (lahko z avtobusom z Vahte v Črnomelj in do Vrčic, odkoder je do doma 2 h). Planinski dom na Vodicah (830 m, R Hrvaška), 3h.

Informacije:
PLANINSKI DOM PRI GOSPODIČNI NA GORJANCIH, 8000 Novo mesto, telefon 051 661 903. Dom je od 15.aprila do 15. oktobra odprt vsak dan razen ponedeljka in torka. Od 15.oktobra do 15.aprila je dom odprt soboto in ne deljo, ter ob praznikih.