naslov

por

 
Poročila
  logo pd  
  index
< 2017   2019 >
240
24.02.2018 - TEČAJ ZA GS
17.02.2018 - OSTRI VRH (523)
15.02.2018 - AMBASADOR LETA 2018
14.02.2018 - IZLET V LJUBLJANO
31.01.2018 - POHOD NA MEHOVO
27.01.2018 - S CVIČKOM MED VINOG.
15.01.2018 - SOTESKA - DVOR Z VDC
13.01.2018 - TRŠKA GORA, 428 m
02.01.2018 - Vzpon na Trdinov vrh
240
 
 
crta

XI. TEČAJ ZA PRIDOBITEV NAZIVA GORSKI STRAŽAR

MDO Dolenjska in Bela krajina pod vodstvom Rozi Skobe je pripravil že 11. izobraževanje za gorske stražarje. Teoretični del izobraževanja je potekal na sneženo sobota, 24. februarja, v prostorih Planinskega društva Krka Novo mesto 8 pedagoških ur, v katerih so predavatelji slušateljem v sliki in besedi predstavili ključna pravila, ki jih morajo poznati kot gorski stražarji in naj bi jih upoštevali tudi ostali obiskovalci narave.

Tečaja se je udeležilo 20 planincev in ljubiteljev narave iz različnih društev Dolenjske in Ljubljane. Tečaj so se udeležili planinci, ljubiteljem narave, ki želijo poglobiti svoje znanje o naravi in njenem varovanju in ga na planinskih izletih uporabiti za lažje in boljše spremljanje lepot naravnega in še posebej gorskega okolja, za utrditev odsekov za varstvo narave v PD ter za posredovanje tega znanja drugim planincem, prijateljem, znancem in svojim najbližjim.
Tečaj se bo zaključil s praktičnim delom, ki bo predvidoma 12.maja z izletom na Slavnik, ko bodo tečajniki dobili tudi izkaznice kot dokazilo, da imajo znanje potrebno za gorske stražarje.

Valerija Vidmar
Foto: Zdravko Damjanovič

crta

OSTRI VRH (523m)

V soboto, 17. 2. 2018, smo imeli pohod na Ostri vrh, ki ga je organiziral mladinski odsek PD Krka Novo mesto.
Sobotno jutro sprva res ni obetalo razglednega ali sončnega pohoda po visokem snegu. Kljub temu se nas je skupina 11 planincev, 7 odraslih in 4 otroci, odpravila z avtomobili proti Brezovi Rebri. Načrtovano pot iz Rdečega Kala smo prilagodili razmeram in se podali na pot iz druge smeri. Zaradi snega smo se odločili pustiti avtomobile na Planem pred hišo znanke, ki je bila našega obiska prav vesela.
Po še vedno oblačnem jutru smo se v zimski opravi odpravili proti Frati. Malo pred Frato smo skrenili levo in po markirani poti gazili v cel sneg, ki ga je na tem območju kar veliko. Gozd je bil v snegu naravnost čaroben. Odtisi  različnih živali v snegu so nas spomnili, da smo v njem le obiskovalci. Na določenih, malo bolj izpostavljenih mestih, smo imeli kar precej dela s podrastjo, ki jo je težki sneg zvil  do tal, mi pa smo se morali prebiti skoznjo. Mlajšim udeležencem pohoda je bilo to najbolj zanimivo, saj smo hodili kot po tunelu. Skozi gozd nas je pot vodila najprej proti Lovskemu domu Dobrnič, kjer smo pomalicali in se nato pognali na Vrh. Smešno, da je poimenovan Ostri vrh, saj v resnici ni ne tako visok in tudi ne tako oster. Na vrhu nas je pozdravilo sonce. Kar žal nam je bilo, ker vrh ni razgleden, le skozi debla je bilo mogoče zaznati kraje okrog 523m visokega hriba.
Po obveznem fotografiranju in  žigosanju knjižic smo se po isti poti odpravili do Frate. Prijetno nas je presenetil ambient prenovljenega Doma na Frati, prijazna postrežba in domačnost. Po krajšem počitku smo se vrnili na Plano do svojih avtomobilov, kjer smo bili s strani gospe Anice postreženi s sveže pečenimi kruhki in čajem. Tako se je naš pohod, v prijetni družbi ljubiteljev gora in narave, končal na najlepši možni način. Otroci so najbolj uživali v globokem snegu, odrasli pa v tihoti gozda in prijetnem klepetu, ki nas je spremljal na celotni poti.
In ko ob koncu pohoda otroci povedo, da je bil to spet en najlepši dan v življenju, vem, zakaj si vsak mesec vsaj enkrat odtrgam čas in ga kvalitetno  preživim s svojimi otroki. Vsi smo na koncu zadovoljni, pa še nekaj koristnega smo spet naredili zase in za svoje zdravje.

Andreja Bartolj Bele foto
crta

ČASTNI AMBASADOR ŠTUKLJEVEGA LETA 2018

Četrtek, 15. februarja 2017,  je bila  v športni  dvorani Marof slovesna razglasitev športnice, športnika in naj športnega kolektiva Mestne občina Novo mesto za leto 2017. Na tej prireditvi pa so bili razglašeni tudi častni ambasadorji Štukljevega leta 2018, priznanja jim je podelil  župan Mestne občine Novo mesto gospod mag. Gregor Macedoni. Med njimi je bil tudi naš član Anton Progar.

Zdravko Damjanovič 
crta

IZLET V »BELO« LJUBLJANO

Pohodniki Društva diabetikov se vsake toliko časa odpravimo na pohod tako, da se na izhodišče peljemo tudi  z vlakom, toda le na krajše relacije. Izražena je bila želja, da bi se enkrat pa le odpeljali  mogoče v Ljubljano. Ta želja se je izpolnila v sredo 14. februarja.

Zbrali smo se na železniški postaji v Kandiji, naša zvesta pohodnika s Pluske pa sta vstopila v Trebnjem in četica  pohodnikov je štela 16 udeležencev. Nismo takoj pričeli s sendviči kot v naši mladosti,  se je pa Jožica potrudila in spekla zavitek, jaz pa flancate in »po pustna«  zabava se je pričela in trajala vse do Ljubljane. Po izstopu smo se dogovorili, da ima današnji  izlet poudarek na vožnji z vlakom, zato na grad ne bomo šli peš, ampak  z vzpenjačo, kar je bilo za vse prvič. Takoj smo se povzpeli na razgledno teraso, od koder je, v sončnem vremenu brez oblaka na nebu, pogled segel po lepi Ljubljani s kuliso Kamniških Alp v ozadju.  Kar nismo se mogli poslovit od teh čudovitih pogledov,  pa vendar ura je tekla  in napotili smo se do Šanc.  Ko smo šli pod obokom vhoda na grajsko dvorišče,  smo zagledali veliko iz rož spleteno srce, ki nas je spomnilo, da se sprehajamo na Valentinovo. Na skrajnem delu  grajskega ozemlja smo prišli do neokrnjenega snega in zimska idila je bila popolna. Sledilo je fotografiranje in pot smo zakrožili okoli gradu in tako videli Ljubljano z vseh strani.  Le kaj je bilo še potrebno, ko smo izstopili iz vzpenjače? Ja, kratek počitek ob dobri kavici, sprehod po tržnici in Tromostovju do stare pošte in  nazaj na postajo.
 Ko smo čakali na vlak, smo si vsi ocenili izlet za odličen. Da je bila velika sreča pri izbiri datuma, saj bi se v domačem okolju zaradi debele snežne odeje lahko sprehajali  le po novomeškem  Marofu ali ob Krki. Skratka  izlet v Ljubljano na Valentinovo nam bo ostal v najlepšem spominu!

Fanika Vovk        foto
crta

POHOD NA MEHOVO

Kljub temu, da bi vsi radi videli, da bi bila  v januarju prava zima s snegom in mrazom, bi pa prav gotovo bil to vzrok, da bi  pohodnikom Društva diabetikov Novo mesto verjetno preprečila , da ne bi bili v enem mesecu na  treh?
Na Mehovo smo se povzpeli že nekajkrat v različnih letnih časih, v januarju pa še ne.  Naši jekleni konjički so nas tokrat odpeljali do Podgrada. Nekateri so se spraševali le zakaj tako daleč z avtomobili, bili so pa štirje, ki so bili tam prvič, pa tega vprašanja niso imeli.
Za Osnovno šolo v  Podgradu smo  sledili smerokazu in po prijetno napornem vzponu za začetek nas je pot vodila nekaj časa  položno, tik pod vrhom pa  ponovno vzpon. Kot, da je mesec marec so nam  ob poti pomlad naznanjali zvončki, trobentice, žafran in leska.   Pogled z vrha res ni bil tak, kot bi si ga želeli, pa vendar  smo videli Ljubenski in Straški hrib, Gače, Trdinov  vrh, Novo mesto z okolico,  Podgrad, vas Konec,  Mihovec in  Pristava.
Po krajšem počitku smo se vračali po poti, ki pelje v Jurno vas, mi smo se držali leve smeri in se vrnili nazaj v Podgrad, kjer smo ugotovili, da še ne gremo domov. Povzpeli smo se proti pokopališču, nato pa čez drn in strn nadaljevali do vasi Konec, kjer smo ugotovili, »da na koncu Konca še ni konec«.
 Prijetno utrujeni smo se odpeljali v Novo mesto.

Fanika Vovk        foto

crta

24. POHOD S CVIČKOM MED VINOGRADI

Prav neverjetna je letošnja zima z vremenom. Pred letom in dnem, ko smo bili mnogi člani našega društva udeleženci pohoda ''S cvičkom med vinogradi'' v organizaciji TD Otočec zjutraj, pa tudi ob zaključku poti zimsko premraženi, smo tokrat mnogi  sončili svoje komolce. Nagradilo nas je resnično čudovito vreme !
Tradicionalnega  24. pohoda po Trški gori in njenih obronkih, dolgem 15 km, se je 27.1. udeležilo okoli 900 pohodnikov. Pa ne le iz Novega mesta in okolice, temveč je že govorica mnogih, predvsem na zaključni postojanki v vinski kleti, povedala, da je Slovenija majhna. Bilo bi seveda neverjetno, da med njimi ne bi bilo vsaj dve desetini naših članov.
Raztegnjena in zavita pot med griči in dolinicami je, zahvaljujoč tudi hitremu uvodnemu tempu zastavonoše,  kar lepo raztegnila ''varnostno razdaljo'', na nobeni zožitvi ali ostrem ovinku ni bilo posebne gneče. Tako je večina organiziranih udeležencev hodila sproščeno, večinoma v manjših skupinah, zato štiri do peturna hoja ni bila prevelik napor.     
Verjetno ni bilo udeleženca, ki se ni zatrdno odločil, da bo tudi ob letu osorej hodil po Trški gori, s pomočjo cvička ali pa tudi brez nje. Udeleženci že vemo zakaj!

Anton  Murgelj
crta

POHOD SOTESKA -DVOR Z VDC ŠMIHEL

Na prvi letošnji pohod so se varovanci VDC Novo mesto Enota Šmihel podali v ponedeljek,15. januarja. Pot je potekala od Soteske do Dvora. Na poti sta nas spremljala vodnika PD Krka ( Marica Praznik in Jože Kranjc) in nas seznanila z zanimivostmi ob reki Krki. Pot je bila zelo slikovita, saj je Krka šumela čez jezove ob zapuščenih mlinih in žagah ali pa mirno tekla po rokavih, ki so bili zaradi predhodnega dežja polni vode. Po gozdni poti so se poznale stopinje divjadi, ob bregu pa so plavali labodi in race.  Pot skozi vasi Podgozd in Jama, je odpirala pogled na stare domačije in orodja, ki so jih vaščani nekoč uporabljali pri delu.
Pohodniki smo se veseli in zadovoljni iz Dvora pripeljali nazaj v Novo mesto.

Ema Luzar

crta

TRŠKA GORA, 428 m

Danes se nas je 40 pohodnikov od tega večina mladih v kislem vremenu povzpelo na vrh Trške gore (428m). Zahvala vsem udeležencem.
Izpred hotela Krka smo se podali po markirani planinski poti do Ragovega loga. Skozi gozd Ragov log v vasico Ragovo in naprej na most čez reko Krko. Pot smo nadaljevali po pločniku ob cesti Novo mesto – Ljubljana do podvoza avtoceste, kjer smo zapustili prometnice in pot nadaljevali po markirani poti mimo Bajnofa vse do vrha Trške gore.

Posebna pohvala pa vsem otrokom, ki so prehodili 14,5 km brez težav.
foto

crta

26. NOVOLETNI VZPON NA TRDINOV VRH

Že tradicionalno smo se tudi letos zbrali na drugi dan novega leta, da se odpravimo na Trdinov vrh. Približno 50 pohodnikov se nas je zbralo v Gabrju in smo zakorakali na že 26. pohod, ki pa je bil tokrat zelo blaten, kar je netipično za ta leten čas. Zahtevna blatna pot je bila vse do Gospodične, kjer so nas pričakale planinke s toplim čajem. Po počitku, kjer so nekateri že poravnali članarino za 2018, drugi so pokramljali s planinskimi prijatelji, tretji pa so opazovali čudovit razgled na naše Julijske in Kamniške Alpe, smo se odpravili na Trdinov vrh. Pot je iz blatne postala snežna in nam pričarala pravo zimsko vzdušje. Na vrhu smo pomalicali in kar hitro krenili proti Miklavžu. Nismo se zadržali dolgo, saj je bilo gostišče polno ter se raje odpravili nazaj do Gospodične in nato v dolino v Gabrje.
Tudi tokrat so se nam pridružili planinci iz planinskih društev PD Polž, PD Šentjernej in PD Ribnica.  Končna številka udeležencev je večja, saj se nam je nekaj planincev pridružilo tudi ob poti.

Matej Kocbek

crta