naslov
vreme

por

2024
 

logo pd

 
238
  index
< 2023 2024 2025 >
235
13.04. - Nanoška planota
13.04. - Župančičeva pot
07.04. - Pohod Janeza Kmeta
06.04. - Hoja za zdravje - Karlovec
04.04. - Nočni poh. na Trško goro
01.04. - Nirna gora - Sv. Peter
15.03. - Po obronkih Gorjancev-VDC
07.03. - Zbor članov in 110 let
09.03. - XVII. tečaj za GS
09.03. - Velikonočnica
02.03. - 30. Jurčičev pohod
17.02. - Limberk z okolico
13.01. - Pohod v Nebesa
24.01. - Z VDC po rimski cesti
02.01. - 31. zimski pohod na TV
 
crta

16. POHOD PO POTI JANEZA KMETA

07.04.024

pjkm

Minilo je že polnih osemnajst let, odkar se je začela pisati nova era v 70-letni zgodovini Kulturnega društva Dvor. Leta 2007 smo razširili dejavnost in med drugim prvič pripravili t.i. Kmetov pohod. Le epidemija ga je dvakrat prekinila, sicer pa smo ga pripravili vsa leta doslej.
16. pohod po poti Janeza Kmeta je bil letos zaradi praznovanja 70-letnice društva in Velike noči dva tedna pozneje kot običajno, in sicer 7. aprila. Vreme nam je bilo letos zelo naklonjeno. Nenavadno toplo vreme za začetek aprila s temperaturami blizu 30 stopinj Celzija je mogoče koga celo odvrnilo od hoje. Na izhodišču se je zbralo okrog 70 pohodnikov, večinoma takih, ki so pot že prehodili, vsako leto pa je nekaj udeležencev novih, v glavnem iz ven lokalnega okolja, kar pomeni, da se »naš glas širi v deveto vas«.
Po jutranjih pozdravih na štartu pri nogometnem igrišču na Dvoru in organizacijskih dogovorih smo se podali proti Vinkovem vrhu, kjer smo imeli po hitrem vzponu prvo kratko pavzo. Skupina je bila dobro uhojena, zato smo lahko hodili v strnjeni koloni. Kot običajno smo se ustavili ob pokopališču na Selih pri Ajdovcu, kjer je pokopana ljudski pisec in duhovnik Janez Kmet, ki nam je dal navdih za pohod po njegovih stopinjah. Pohodnike je tu pričakalo sladko okrepčilo in čaj, ki je bil letos prvič hladen za razliko od prejšnjih let, ko smo si z vročim čajem greli roke in telo. Sonce je namreč že dodobra ogrelo ozračje, zato so bili skoraj obvezni kratki rokavi, nekateri pa so skočili že tudi v kratke hlače. Pot smo nadaljevali proti najvišji točki pohoda, 594 metrov visoki Plešivici, kjer nas je čakala malica pri domu Konjeniškega društva Suha krajina, ki vedno gostoljubno odprejo vrata za pohodnike. Po počitku in prijetnem druženju je sledil spust nazaj na Vinkov Vrh po drugi poti kot je bil vzpon. Šli smo mimo doma Lovskega društva, od koder je lep razgled v dolino in na reko Krko, ki se vije med vasmi ter tudi proti severu vse do Alp. V zgodnjih popoldanskih urah smo se vrnili v dolino in zaokrožili 16. kmetov pohod s prijetnimi doživetji za telo in duha, ki jih bomo gotovo še ponovili.

Valerija Vidmar, Kulturno društvo Dvor in Planinska skupina Dvor

Album foto   Na vrh
crta

NANOŠKA PLANOTA

13.04.024

nanpl

Na sončno sobotno jutro se je napovedoval prekrasen dan. Na avtobusni postaji smo se veseli pozdravili s skupino gorskih stražarjev in varuhov gorske narave, ki so se odpravljali v Belo krajino. Mi pa smo jo mahnili proti Primorski.
Po predhodnem prijavljanju in kar nekaj odjavljanjih se nas je na koncu zbralo 20. Od tega en osnovnošolec in 4 srednješolci.
Avtobus nas je odpeljal v vas Strane pri Razdrtem, kjer smo pričeli naš pohod. Začeli smo po asfaltu, nadaljevali po kolovozu, nato pa po dobro uhojeni in dokaj strmi poti osvojili prvi vrh, Maj (1142 m), kjer smo imeli prvi počitek. Razgled na izhodišče in okoliške vasi je bil prekrasen. Pa tudi razgled na celo Nanoško planoto. Ob omenjanju, da bomo vso planoto morali prehoditi, se je nekaterim zdelo, da jim ne bo uspelo. Vodniki smo dvomljivce bodrili in jih opogumljali, da smo glavni vzpon že opravili.
Že pri prvem rahlem spustu se je zdelo, da je vzpon vendarle lažji od spusta. Mi pa smo pot nadaljevali ob rahlem vzponu do okna v Votli steni. Nekaj pohodnikov si je pri oknu, skozi katerega je vlekel prepih, privoščilo počitek, drugi pa smo si z veseljem ogledali razgled in naredili nekaj krasnih fotografskih posnetkov in selfijev.
Pot smo nadaljevali malo po ravnem in malo v hrib. Spremljale so nas različne spomladanske cvetlice. Poznavalci smo se navduševali nad zavarovano navadno potoniko (Paeonia officinalis), ki pa še ni cvetela. Mislili smo si, da bo treba čez teden dni spet na ogled. Tik pod najvišjim vrhom smo si ogledali ostanke vojaških rovov, ki danes služijo bivakiranju, ter končno osvojili Suhi vrh (1313 m), najvišjo točko Nanoške planote. Po malici in fotografiranju smo nadaljevali pot skozi gozd, kjer je močno dišalo po čemažu (Allium ursinum), ki je tik pred cvetenjem. Po lepi gozdni poti smo končno prispeli do Vojkove koče, kjer smo si privoščili malo daljši počitek. Preko Pleše (1262 m), kjer je oddajnik RTV, in Grmade (1207 m), od koder smo opazovali morje in Vipavsko dolino, smo po položni poti sestopili mimo cerkvice sv. Hieronima in turo zaključili v Razdrtem. Tam nas je čakal avtobus.
Utrujeni in zadovoljni smo ponosno opazovali prehojeno pot celotne Nanoške planote.

Andreja Bartolj Bele

Album foto   Na vrh
crta

ŽUPANČIČEVA POT - EKSKURZIJA

13.04.024

rrszp

Prva naravovarstvena ekskurzija OVGN MDO PD Dolenjske in Bele krajine v letošnjem letu je bila prepletena z literaturo, zgodovino etnologijo, predvsem pa z naravo. Obiskali smo Zupančičevo pot in Krajinski park Lahinja v Beli krajini. Področje nizkega krasa je prepredeno s številnimi ponikalnicami, vrtačami, udornicami in jamami. V tem krajinskem parku se je ohranila velika biotska pestrost, v njem je tudi več naravnih in kulturnih spomenikov ter dva naravna rezervata. Sama pot se nahaja med Dragatušem in Vinico. Zaradi tega spada ta del Slovenije v Naturo 2000.
Na avtobusu nam je vodja ekskurzije Rozi predstavila Belo krajino in njene značilnosti, pesnika, dramatika, prevajalca in jezikoslovca Otona Župančiča in krajinski park Lahinja, predvsem pa reko Lahinjo in vzorno obnovljene kale ter Nerajske luge. Ne le starejši, tudi mlajši smo se spomnili veliko Župančičevih otroških pesmic in ugank.
V Pustem Gradcu sta nam prijazna domačina razkazala tamkajšnje izkopanine Klepčev mlin in žago, še posebej pa lepo predstavila Krajinski park Lahinjo. V Nerajskih lugih smo se po lesenem podestu sprehodili do ptičje opazovalnice. Bilo nas je veliko, zato so ptice odletele, ogledali pa smo se jih na fotografijah. Najdlje smo se zadržali pri izviru Lahinje, kjer nam je pot prekrižala veliki navadni gož. Ob kalu Krivače, nekdanjem kopu boksita, smo počivali ob nogometnem igrišču. Bilo je zelo vroče, pot dolga, udeleženci pa utrujeni, zato smo pot zaključili na Hrastu pri Vinici, kamor je voznik pripeljal avtobus.
Utrujeni, a veseli, da smo spoznali ta lepi del narave onstran Gorjancev, smo se v poznih popoldanskih urah vrnili domov polni novih spoznanj in vtisov. Bilo nas je kar 48 iz šestih planinskih društev.

Zapisala vodja OVGN Rozi Skobe
Foto: Rozi in Rudi Skobe

Album foto   Na vrh
crta

32. HOJA ZA ZDRAVJE V KARLOVCU

06.04.024

hzz

Lani smo udeleženci istega dogodka soglasno razmišljali, da je zdravje veliko bogastvo, za katerega se je vredno potruditi. Nesporno je, da je kakšen kamenček v tem mozaiku pohod z druženjem, s tem nazivom, tako da smo se tudi tokrat z veseljem odzvali povabilu prijateljev iz PD Dubovac iz Karlovca.
Običajno vremensko muhasti april nam, predvsem pa organizatorjem, tokrat ni prav nič nagajal; že sama dolgoročna napoved je bila nadvse dober obet hoje in druženja na cilju .
Skoraj tri desetine se nas je zjutraj zbralo na avtobusu. Dogovor o prihodu v Karlovec kot tudi vrnitev domov je bil uresničen skoraj do minute natančno. Že med vožnjo smo se odločili, da nihče ne želi hoditi po najdaljši ''stezi'', temveč smo vsi izbrali že znano pot po obronku mesta do gradu in po gozdu do cilja. Po jutranji kavi in klepetu z gostitelji smo se v novo odprtem Eksperimentalnem centru Nikola Tesle seznanili z njegovim življenjem in delom, seveda pa brez eksperimentiranja z modernim tehnološkim pristopom ni šlo. Tu smo se združili z dubovškimi člani nam podobnega števila.
Trasa ob najstarejših hišah v predmestju in mnogih ulicah v celovitem obnavljanju, v krajšem delu pa tudi ob Kolpi, nas je pripeljala do pivovarne. Tam smo zavili v breg, kjer domuje grad Dubovac. Ta ''gospodar'' nad okolico nas je tudi tokrat ljubeznivo sprejel s svojim razgledom, za povrhu pa še s kulturnim dogodkom na dvorišču. Krajši počitek in okrepčilo sta bila dobrodošla za nadaljnjo pot. Najprijaznejša je bila po gozdu - steza in kolovoz sta bila prijetna za korak, tudi oba strma spusta nista bila posebna prepreka.
Pred ozaljšanim planinskim domom Zvonimira Plevnika, je iz tekmovalnih kotličkov omamno dišalo po golažu, žal brez naše že prijavljene ekipe zaradi nujne odsotnosti glavnega kuharja. Pa drugič. Ampak tudi iz hudo velikega kotla ni bilo nič drugače, le da smo zaznali vonj po ''grahu'' s kolobarčki klobase. Izvrstno pripravljena jed, ki so jo mnogi ''zalili'' z našim darovanim cvičkom, je bila enkratna. Naš dar v ''kasico'' je bila le simbolna zahvala.
Kmalu po prihodu pohodnikov z najdaljše poti smo prisluhnili pozdravnemu nagovoru predsednika Mira in rezultatom tekmovanja kuharjev ter podelitvi priznanj, tudi našemu društvu za udeležbo. Z burnim aplavzom smo pozdravili Blaža, najstarejšega pohodnika, ki se po dveh letih še vedno dogovarja s Tonetom in Rastom za obisk očaka Triglava.
Na vseh dosedanjih srečanjih članov obeh društev smo ugotavljali, da so bila druženja nadvse prisrčna, pogovori ljubeznivi, prijazni in odkriti, brez iskrenega nasmeha na obrazu seveda ni šlo. To dejstvo je bilo tokrat le še znova potrjeno v mnogih klepetih, medsebojni pomoči v drobnih stvareh, ki dokazujejo visoko stopnjo povezanosti. Naj in mora tako ostati v zadovoljstvo članov društev sončne in senčne strani Gorjancev!

Tone Murgelj

Album foto   Na vrh
crta

14. TRADICIONALNI NOČNI POHOD NA TRŠKO GORO

04.04.024

NPTG

V sodelovanju Planinskega društva Krka Novo mesto in Mestne občine Novo mesto smo se v četrtek, 4. aprila 2024 v okviru aktivnosti ob praznovanju občinskega praznika podali že na 14. nočni pohod na Trško goro.

Zbrali smo se na Glavnem trgu pred Rotovžem, kjer nas je v imenu društva in Mestne občine pozdravil častni predsednik društva gospod Anton Progar. Udeležba je bila skromna vzrok pa meni neznan. Sedem članska skupina je krenila na pot po Jerebovi ulici, skozi Ragov log in naprej po lepo označeni poti do Sevnega. Krajši postanek. Pot smo nadaljevali do cerkvice na Trški gori, kjer smo imeli daljši postanek za počitek in razglede, ki so bili tokrat čudoviti. Pot smo nadaljevali po Slakovi označeni poti do turistične zidanice Verček, si privoščili vinogradniško maličico. Prijetno razpoloženi malce utrujeni smo se ob 23.00 uri vrnili v Novo mesto in se razšli z obljubo, da se naslednje leto ponovno udeležimo na 15. nočnem pohoda na Trško goro.

TP

Album foto   Na vrh
crta

28. VELIKONOČNI POHOD MIRNA GORA SVETI PETER

1.4.2024

mg-dvor

Pred 30. leti, točneje leta 1994, se je peščica ljubiteljev pohodništva odločila, da bodo pot v Emavs, ki je po Svetem pismu sledila velikonočnim dogodkom, zamenjali za pohod po gozdovih Kočevskega Roga iz Mirne gore na Sveti Peter. To so bili resnično zanesenjaki, saj takrat pohodništvo, še posebej malo bolj ekstremno, še ni imelo veliko privržencev. Prav tako Sveti Peter ni bil niti približno tako poznan in priljubljen pohodniški cilj kot je to danes. Leta 2014 lahko potrdimo, da so ti Suhokranjci začeli odlično zgodbo, ki se širi in postaja priljubljena med vsemi generacijami v lokalnem okolju in tudi širše.
To se je potrdilo na pohodu iz Svetega Petra na Mirno goro, ki je že osemindvajsetič potekal na velikonočni ponedeljek, kar je bilo letos prvega april. Ne dež, ne sneg nista nikoli ustavila pohodnikov, le korana je za 2. leti prekinila sicer 30. letno tradicijo pohodov. Ludvik Kocjančič iz Žužemberka je edini, ki ni manjkal na nobenem pohodu, zato so mu organizatorji, člani Planinske skupine Dvor, namenili posebno priznanje. Nekaterih začetnikov, ki se jih s hvaležnostjo spominjamo, žal ni več med nami ali pa ne zmorejo več takih podvigov. Mnogi, ki se še vedno udeležujejo pohoda, so bili na začetkih 20 do 30-letni mladeniči in danes še vedno ponosno hodijo v družbi vedno več mladih pohodnic in pohodnikov. Če je bil na začetku ta pohod dejansko večinoma moški, je danes spolna struktura dokaj uravnotežena.
28. velikonočnega pohoda se je udeležilo okrog 180 pohodnikov obeh spolov, ki so jih na Mirno goro zgodaj zjutraj odpeljali trije avtobusi in še nekaj osebnih vozil. Kljub puščavskemu pesku in relativno slabi vremenski napovedi v času zbiranja prijav, je bilo zanimanje za pohod še večje, vendar je bilo zaradi organizacijskih zmožnosti potrebno prijave omejiti. Očitno drži, da slabega vremena ni, le prilagoditi se mu je potrebno. Dejstvo je tudi, da vedno bolj raste zanimanje za daljše pohode, pohode po neznanih poteh, gozdovih in pragozdovih, brez signala in civilizacije. Takšen trend, še posebej med mladimi, je gotovo pozitiven, je pa potrebno upoštevati, da pri takih pohodih vstopamo v domovanje divjadi, zato je potrebno slediti določenim omejitvam. Čeprav postaja pohod po medvedovih stopnjah eden najbolj priljubljenih in je naš velikonočni pohod dober trening za to, je prav, da skušamo čim manj moteče stopati v domovanje medveda.
Tudi zato in zaradi velikega števila pohodnikov, ki jih je težko obdržati v strnjeni koloni, so prizadevni člani Planinske skupine Dvor zelo dobro označili pot, da ni nihče imel težave z orientacijo. Prav tako je bilo ob poti poskrbljeno za čaj in ostalo pijačo, po potrebi tudi za prevoz morebitnih obnemoglih, vendar med pohodniki letos takih ni bilo. Najhitrejši pohodniki so približno 24 kilometrov dogo pot prehodil v štirih urah in na Sveti Peter prišli malo po 11. uri, večina pa uro do 2 pozneje. V zavetišču je pohodnike pričakal topel obrok. Vreme je bilo zelo toplo, zato je bilo prijetneje počivati zunaj kot v koči. Sončen velikonočni ponedeljek so mnogi izkoristili in se povzpeli na suhokranjski Triglav po krajši poti, iz Podgozda, Lašč ali od kje vmes.
Druženje je trajalo do poznih popoldanskih ur. Velika udeležba, zadovoljni in nasmejani obrazi so pohvala in vzpodbuda Planinski skupini Dvor, da razvija zgodbo Svetega Petra in dogodkov v povezavi z njim tudi v bodoče. Ob zagnani ekipi, ki sestavlja to skupino, gotovo ni dvoma, da bo temu tako.

Valerija Vidmar, PD Krka- PS Dvor

Album foto   Na vrh
crta

POHOD S PD KRKA - PO OBRONKIH GORJANCEV

15.03.024

POG

Izkoristili smo ugodno vremensko napoved in se s PD Krka hitro dogovorili za pohod.

Skupine iz enot NM I, NM II in Trebnje smo se zbrali pri spomeniku v Gabrju-ki je središče Podgurja,kjer so nas čakali domačini Jože, Bojana in Jožica . Ob poti mimo Pangrč Grma in Hrušice smo spoznavali lepoto tega dela Podgorja, ki ga je slikovito opisal Janez Trdina v Bajkah in povestih o Gorjancih. Pot nas je vodila deloma po asfaltu in deloma po makadamski poti in nam ponujala lepe razglede na okolico, vse do Kamniških Alp.

Za varnost po poti je poskrbel vodnik PD Krka Franci Somrak.Slike in tekst; Melita Jarc

Album foto   Na vrh
crta

PD KRKA NOVO MESTO PRAZUNJE 110-LETNICO

07.03.024

zbor

Člani Planinskega društva Krka Novo mesto so 7.3.2024 na rednem zboru članov pričeli z obeležbami 110-letnice.
Že običajni kulturni program pred samim začetkom seje zbora je bil tokrat ''malo drugačen''. Njihovemu povabilu sta se odzvali Neža Ovniček in Lina Judež, učenki 5. razreda OŠ Stopiče. Obe sta v skupini Pohodniki, interesne dejavnosti, ki poteka na šoli in od tu izhaja povezava med obema organizacijama. Solo oz. v duetu sta na harmoniki enkratno, kot že uveljavljeni izvajalki (čeravno ju prof. Matej Jenič poučuje od lani) predstavili sedem pesmi, več kot petdeset prisotnih pa jima je navdušeno ploskalo za vsako od njih, ki so prisotne ''popeljale'' z dolin v hribe in zopet nazaj. Kar nekaj ponudb je, da jima ne bo potrebno nositi harmonike na Triglav, kjer bosta zaigrali Oj Triglav moj dom!
Zbor so pozdravili g. Jožef Bobovnik, podpredsednik Planinske zveze Slovenije, g. Rudi Skobe, predsednik MDO PD, s sporočilom pa Ljudmila Kastelec, predstavnica Krke d.d.. Zbor so pozdravili predsedniki oz. predstavniki PD Kočevje, Polom Kostanjevica na Krki, Pohodnik, Pohodniško društvo, Polž iz Višnje gore in Šentjernej, med njimi pa tudi predsednik PD Vrlovka iz Kamanja na Hrvaškem. Dnevni red zbora članov je bil običajen, s poudarkom na preostalih obvezah velike investicija v njihovem domu Pri Gospodični na Gorjancih. Finančno stanje je bilo prikazano kot zelo ugodno, predvsem zahvaljujoč finančni pomoči nekaterih podjetij pa tudi varčevanju v društvu.
Kaže, da bo tudi sodelovanje med vsemi tremi novomeškimi planinskimi društvi v prihodnje še bolj razvejano.
Vročena so bila društvena priznanja, ki so jih prejeli: Bogdan Gašparac, bronasto, Andreja Bartolj Bele, srebrno in Slavko Fink zlato priznanje društva. Na predlog UO društva je zbor podelil naziv častni član Rozaliji in Rudiju Skobe, za kar sta prejela plaketo društva. Oba sta že več kot 40 let izredno aktivna v društvu, še posebej pa pri organiziranju planinstva in varovanju narave na dolenjsko-belokranjskem območju ter v organih Planinske zveze Slovenije. Sta prejemnika društvenih, najvišjih priznanj PZS in državnih odlikovanj. Slovenski naravovarstveniki in planinci; sta tudi aktivna vodnika z vsemi licencami, so ponosni, da sta v njihovi sredini.
Članom, ki so v preteklem letu prejeli priznanja: Diana Serini, Bloudkovo srebrno značko, Mladen Živković, Knafelčevo diplomo in Anton Progar, Svečano listino PZS ter Priznanje Republike Slovenije za prostovoljstvo v letu 2021, je javno čestital tudi predsednik društva.
Vsi prisotni so prejeli priložnostno darilo in našo publikacijo Planinski utrinki.
Tokratni zbor je naša prva prireditev, s katerim obeležujemo svoj jubilej. Naslednji svečani dogodek bo odprtje tematske razstave v aprilu v prostorih Krke d.d., našega generalnega sponzorja. Tradicionalni spominski pohod dne 15.8.2024 pa bo pri koči Pri Gospodični na Gorjancih popestren s priložnostnim programom in razstavo ob jubileju.

Pripravil: Tone Murgelj
Foto: Foto Life Marko Klinc s.p. ,

Album foto   Na vrh
crta

XVII. TEČAJ ZA GORSKO STRAŽO
V OKVIRU MDO PD DOLENJSKE IN BELE KRAJINE .

09.03.024

RStgs

Kljub deževni, megleni in hladni soboti je bilo danes, 9. 3. 2024 v naši planinski koči Gospodična na Gorjancih kar živahno. Odbor za varstvo gorske narave pri MDO Dolenjske in Bele krajine je izvedel prvi del že XVII. tečaja za GORSKE STRAŽARJE. Naravovarstvenega izobraževanja se je udeležilo kar 20 planincev iz 9 planinskih društev. 5 udeležencev je bilo celo iz MDO PD Kamniško – Bistriškega. Tudi v našem društvu bomo pridobili 2 novi gorski stražarki. Drugi del tečaja pa bo v mesecu maju na naravovarstveni ekskurziji na Slivnico in Cerkniško jezero.
Predavatelji so bili prof. Dušan Klenovšek, prof. Jože Perše in prof. Rozi Skobe, ki je tečaj tudi vodila.
Zahvaljujemo se PD Krka Novo mesto, da smo predavanja lahko izvedli v novi Krkini učilnici, Gostinstvu Mrhar pa za okusno toplo malico.

Zapisala: Rozi Skobe

Album foto   Na vrh
crta

VELIKONOČNICA SE NA OGLED POSTAVI...

09.03.024

dsvel

Smo se na Boč odpravili po Detičkovi poti. Ob rahlem rosenju smo lahko opazovali vse predstavnike pomladanskega cvetja.

Mimo zavarovane poti na Boč smo malo »povedrili« pri jami Balunjači. V njej so (po ljudskem izročilu) prebivale žalik žene. Pozneje pa so v njem živeli tudi razbojniki. Ob njihovem bridkem koncu je v jami ostal njihov naropani plen. Do danes ga še niso uspeli odkriti. Tudi nam ni uspelo, zato smo se počasi odpravili na vrh.

Po krajšem počitku smo sestopili do Planinskega doma na Boču. Zadovoljni, da nismo bili preveč mokri, smo pomalicali.

Mimo cerkvice sv. Miklavža smo se sprehodili do rastišča velikonočnice. Kar nekaj cvetov, okrašenih z dežnimi kapljicami, nas je pozdravilo. Veseli, da smo bili deležni pogleda na redko videne lepotice, smo sestopili na izhodišče.

Diana

Album foto   Na vrh
crta

30. JURCICEV POHOD

02.03.024

jurcic

Sobotni pohod po Jurčičevi poti, jubilejni trideseti po vrsti, nosi poleg tega še množični poklon pohodnikov temu našemu izvrstnemu književniku ob njegovi 180. letnici rojstva. K tej tradiciji smo se z vsakoletno udeležbo pridružili tudi naši člani in le štiri manj kot 30 vpisov ima naš starosta.

Povabilo za udeležbo je bilo izvirno tudi tokrat. S tem, da se bomo prepeljali z izrednim brezplačnim vlakom namreč pripomoremo k zmanjšanju ogljikovega dioksida pa še prijetno se lahko družimo. Vsa tri novomeška društva smo se odločila enako, žal pa smo ''zamudili'' ponujeni medeni zajtrk zaradi vlakovne zamude.

V starem mestnem jedru, na celotni trasi, še posebno pa na zaključni prireditvi smo bili čudovita nepregledna množica 5.500 pohodnikov. Običajna pot, skoraj brez blata, prijetna temperatura z uvodnim sramežljivim soncem, ki se je na koncu razbohotilo, nam je popestrilo dopoldne. Zanimivo: ista trasa, ista drevesa, starejše hiše in vikendi, isti razgledi v daljavi a zaradi navdušenja vseeno vsakič malo drugače! Prijeten kulturni utrip so s kratkim utrinkom Desetega brata pripravili dijaki lokalne gimnazije pod vodstvom mentorice. Mali kozolček na Jakapovni je nadomestil Obrščakovo gostilno, tudi Krjavelj je bil simpatično mlad…

Zaključek je bil zrcalna podoba dotedanjega dogajanja. Do zadnjega kotička napolnjen Muljavski gledališki ''amfiteater'', v katerem bodo marljivi Muljavci letos po več kot tridesetih letih ponovno predstavili Josipovega Jurija Kozjaka, je užival v nastopu Dejana Vunjaka in Brendijevih barab. Vrteči pari so si stežka našli prostor v množici prisotnih. Simbolno občinsko priznanje PZS, ki ga je po krajšem pozdravnem nagovoru prejel Jože Rovan, predsednik PZS in tudi predsednik PD Polž, kot organizator pohoda, je upravičeno ''romalo'' v prave roke. Seveda bo podoba, kot jo kaže ta pohoda spomina na Jurčiča, prav gotovo še trajal v nedogled. Upravičeno!

Album foto   Na vrh
crta

POGLED NA RAVENSKO POLJE Z LIMBERKA

17.2.2024

limberk

Na prvi pogled ne preveč privlačna ponudba za sobotno turo Mladinskega odseka društva, očitno ni prevladala med prejemniki razpisa, saj se je nanj odzvalo malo zainteresiranih. Že na prvega, ki je bil zaradi napovedi dežja prestavljen za en teden, naslednji pa je bil celo zaradi še manjšega števila prijav spremenjen z avtobusnega v prevoz z osebnimi avtomobili. Ampak desetim našim članom in enemu iz prijateljske PD Polž udeležbe ni žal.
Večini nam pokrajina v osrčju dolenjskega krasa ni znana, cesta do Čušperka, kjer smo na robu naselja parkirali, se je vila kot jara kača. Nad nami je bilo lepo vidno z gozdom poraslo pobočje Jelovca, na katerem so vrhovi Stari grad, Limberk in Ostri vrh. Noben ne presega 700 metrov. Že takoj ob parkirišču smo si ogledali nekdanjo Martinovčevo apnenico, značilen objekt za kuhanje apna, ki je ohranjen pozabi le še ponekod. Makadamska pot nas je že po nekaj minutah pripeljala do odcepa navkreber, vendar smo razširjeno stezo zapustili zaradi gozdarskih del ter ''čez drn in strn'' nekaj časa praktično spoznavali kraška tla, porasla s kamnitimi osamelci. Po urejeni in markirani grosupeljski poti smo prispeli na vrh, kjer so lepo ohranjene stene očitno mogočnega gradu – Stari (Čušperški) grad. Tu je bil prvi pravi postanek za okrepčilo, fotografiranje in dogovor, da bo vrh v projekt ''110 vrhov'' vnesla Diana.
Spust na drugo stran je bil med ogromnimi bukvami prijeten, po lepo speljani stezi smo prišli do vznožja Limberka in se povzpeli nanj. Nekaj hrabrih si je na njem z lovske opazovalnice ogledala Ravensko polje z zamegljenimi Gorjanci ter zasneženimi vršaci Kamniško Savinjskih Alp in nekaj vrhov Julijcev v kopreni. Po ''nekaj korakih '' navzdol smo se ustavili pri slovenski trobojnici na drogu v kamnitem podstavku na Ostrem vrhu je nastala še ena ''gasilska'', ki jo je s čestitko prejel Abrahamovec. Klopca ljubezni, nekaj miz in klopi na tej mali planoti, s katere smo lahko našli naša parkirana vozila, je bila čudovita popestritev.
Na poti v dolino smo malo pred parkiriščem zaključili naš obhod obeh vrhov. Prve spomladanske cvetice, šumeče listje po stezi, gozdna tišina in s kamni gosto posejana tla so dopolnila prijeten tempo hoje.
Kot zaključek smo obiskali še Kopanje, to gorico ali hum v Veliki Račni, ki se kot otok dviguje iznad Ravenskega polja. Še posebno spomladi in jeseni, ko je polje pod vodo, je nujen za vsakega obiskovalca, saj gre za prijeten sprehod. Spominska plošča na cerkvi nas spomni, da je tu pesnik France Prešeren pri svojem stricu Jožefu, kaplanu, preživel tri predšolska leta. Stezica po strmem pobočju izza cerkve nas pripelje do vodnega izvira; bistra studenčnica naj bi bila zdravilna, vsekakor je bila prijetna za pogasitev žeje.
Tudi tako lahko spoznavamo ''svet okoli sebe'' in ta del Dolenjske poznamo zelo malo, saj je najverjetneje vzrok v tem, da ni ob pomembnih prometnih povezavah.

Tone Murgelj

Album foto   Na vrh
crta

POHOD V NEBESA«

13.1.2024

nebesa

Jasno in hladno sobotno jutro, 13.1., nam je napovedalo lep dan. In res je bilo tako. Avtobus z enaintridesetimi planinci, med njimi tudi nekaj manjšimi otroci, je malo po osmi uri prispel v vasico Draga pri Šentrupertu. Tukaj smo se jim pridružili še štirje, ki smo do Šentruperta prišli z avtomobili. Po kratkem pozdravu in opisu kakšna pot nas čaka smo odšli proti Nebesom. Večinoma po gozdnih poteh in kolovozu, nekaj malega pa tudi po cesti, smo po slabi uri prišli v Nebesa. To je lepa izletniška, pohodniška točka nad Šentrupertom. Z višine 602 meta nam je pogled segel do naših Gorjancev, Snežnika, Kuma...v dolini nad Mokronogom pa so bile skrivnostne meglice. Po malici, počitku in klepetu smo po Steklasovi poti nadaljevali do Vihra in cerkvice sv.Duha. Tudi tu smo lahko uživali ob lepem razgledu, predvsem rahlo zasnežena Lisca je bila, kot na dlani. Pot nas je nato vodila skozi vasico Hrastno, in nato zopet kar lep del po gozdu do vasi Kamenje, kjer nas je na Janezkovi domačiji čakal topel čaj. Na kmetiji smo si ob okušanju domačih dobrot iz krušne peči ogledali še razstavo kmečkega orodja in prisluhnili gospodinji Medeji, ki nam je povedala kar precej o delu na njihovi kmetiji. Sledil je le še spust preko travnika v Šentrupert, kjer nas je že čakal naš šofer Boštjan in nas varno odpeljal nazaj v Novo mesto.
Hvala vsem udeležencem, vodnikom, mentorjem, Medeji in Janiju Kurent z Janezkove kmetije, prevozom Prijatelj in predvsem našim sponzorjem, da smo lahko preživeli tako lepo sobotno dopoldne.
Z željo, da se kmalu spet skupaj odpravimo po naših lepih poteh....

Milan

Album foto   Na vrh
crta

ZIMSKI POHOD »PO RIMSKI CESTI«

24.1.2024

rimskacesta

Za prvi pohod pohodniške skupine VDC v letu 2024 smo izbrali zanimivo traso »po rimski cesti« v okolici Žužemberka. Rimska cesta je nekoč vodila po obronkih gričev Acerva (Ivančna Gorica) skozi Žužemberk, Dvor in naprej proti Črnomlju. Ta cesta je predstavljala glavno povezavo z ostalim svetom za ”Venete” oziroma za takratne prebivalce tega območja. Kasneje je bila po tej cesti speljana cesarska trgovska pot. Naša vodička Alenka Sajovec nas je od spomenika na Cviblju, kjer smo začeli našo pot, vodila proti vasi Vrhovo pri Žužemberku do vasi Dolnji križ, kjer smo zavili proti vinski gorici Brinova Gora, mimo vasi Reber nazaj v Žužemberk. Pot je bila lahka, nezahtevna, vodila je po gozdni in kolovozni poti, na senčnih predelih je bila zasnežena. Pohoda se je udeležilo skupno 34 udeležencev iz enot Bršljin in Šmihel. Zahvaljujemo se Alenki Sajovec in vodniku PD Krka g. Franciju Somraku za vodenje in upokojenim sodelavkam Cvetki, Boži, Ireni in Mariji za pomoč pri spremljanju uporabnikov.

Zapisala:Melita Jarc

Album foto   Na vrh
crta

31. ZIMSKI POHOD NA TRDINOV VRH

2.1.2024

1TV

V torek 2, januarja 2024, smo se člani planinskega društva Krka Novo mesto, PD Polž Višnja gora, PD Dubovac Karlovac in PD Brežice, kakor tudi ljubitelji pohodništva podali že na 31. zimski ( Letos je bil bol poletni.) pohod na Trdinov vrh.
Zbrali smo se na novem parkirišču v Gabrju. Udeležence je pozdravil častni predsednik Planinskega društva Krka Novo mesto. Družno smo se podali na pohod, ki je potekal preko Jugorja po novo markirani poti. Iz vasi Jugorje smo se priključili planinski poti iz Šumečega Potoka in po dobri uri prišli do Planinskega doma pri Gospodični na Gorjancih. Na celotni poti je bilo namesto pričakovanega snega kar precej blata. Tu so nas pričakale naše planinke Slavka, Biljana in Mojca, ki so nas postregle s čajem , kuharčkom in sladkimi dobrotami iz »domače pekarne ». Po daljšem postanku in medsebojnih voščilih smo nadaljevali pohod na Trdinov vrh in naprej do Miklavža. Po krajšem postanku še sprehod ob planinskem klepetu do Gospodične. Tu smo imeli daljši postanek za druženje in kosilo. Zaradi zelo blatne poti je bila potrebna velika previdnost pri sestopu do parkirišča v Gabrju. Pohod je zelo lepo uspel. Ob razhodu smo si rekli na svidenje na 32. pohodu naslednje leto.
Ocenili smo, da se je na pohodu po Gorjancih ta dan rekreiralo nekaj sto pohodnikov.

Anton Progar
Foto: Anton Progar, Anton Murgelj

Album foto   Na vrh
crta