naslov

por

 
  logo pd  
  index
< 2017   2019 >
240
12.05.2018 - Dolina Glinščice
12.05.2018 - VGN Ekskurzija Slavnik
11.05.2018 - Debenec VDC
22.04.2018 - DONAČKA GORA
20.04.2018 - VDC NA VINJI VRH
14.04.2018 - KOPITNIK
14.04.2018 - EKSKURZIJA KVGN
13.04.2018 - PO DOLINI LEŠNICE
05.04.2018 - Trška gora - Nočni poh.
02.04.2018 - Mirna gora - St. Peter
28.03.2018 - SPONZORIRANCI KRKE
24.03.2018 - ŽUŽEMBERK NA FRATA
18.03.2018 - POTI JANEZA KMETA
15.03.2018 - VDC-7GRIČEV NM
10.03.2018 - ZBOR KVGN IN VGN V NM
10.03.2018 - PO 7. GRIČIH NM
09.03.2018 - ZBOR ČLANOV 2018
03.03.2013 - PO JURČIČEVI POTI
24.02.2018 - TEČAJ ZA GS
17.02.2018 - OSTRI VRH (523)
15.02.2018 - AMBASADOR LETA 2018
14.02.2018 - IZLET V LJUBLJANO
31.01.2018 - POHOD NA MEHOVO
27.01.2018 - S CVIČKOM MED VINOG.
15.01.2018 - SOTESKA - DVOR Z VDC
13.01.2018 - TRŠKA GORA, 428 m
02.01.2018 - Vzpon na Trdinov vrh
240
 
 
crta

Pohod na Debenec z varovanci VDC

Majski pohod na za pohodnike iz DVC-ja Novo mesto, enota Bršljin , je bil na Debenec. Le ta je bil že nekaj časa v mislih, vendar smo pohod večkrat odpovedali. V petek 11.maja smo se odpravili na pohod, kljub rahlemu dežju. Zjutraj je še rahlo deževalo, vendar na našo srečo ne dolgo. Kmalu smo pospravili dežnike in pelerine.

Debenec je vinorodna gorica nad Mirensko dolino. Je lahko dostopen iz različnih smeri, mi pa smo se odločili, da gremo po slemenu, ki loči dolino potoka Radulja in reko Mirno.

Pohod smo pričeli pred vasjo Gorenje Zabukovje pri Trebelnem. Pot nas je vodila skozi vas Gorenje Zabukovje, nato pa po gozdni cesti skozi Blatni klanec na Debenec. Med potjo smo spoznali veliko rastlin in ostalih zanimivosti tega področja.

Po malici pri koči Plaz na Debencu, smo šli do zaselka Stan, od koder je bil lep razgled po Mirenski dolini in se po isti poti vračali na naše izhodišče. Večina pohodnikov je bila prvič na Debencu.

Poleg pohodnikov iz Novega mesta, so bili z nami tudi pohodniki iz enote v Trebnjem.

Preživeli smo lep dan, spoznali nov delček Dolenjske in se zadovoljni vrnili v Novo mesto oz. Trebnje.

Pripravila: Marica Praznik
Fotografije. Boštjan Mohar
Album foto

crta

Dolina Glinščice

V soboto, 12.5.2018, smo se iz Žužemberka učenci tukajšnje OŠ in spremljevalci ob 6:30 z avtobusom odpeljali proti italijanski vasici Boljunec. Od tamkajšnjega kulturnega doma smo se podali v dolino Glinščice. Mimo ostankov akvadukta smo se po urejeni poti podali do cerkvice Svete Marije na Pečah, kjer smo imeli postanek za malico. Pot smo nadaljevali po razgledni poti mimo mostu Supet vse do vasi Botač. Tam smo se v 15 minutnem vzponu povzeli do trase nekdanje železnice Kozina (Hrpelje)-Trst. Pot smo nadaljevali nekaj časa po omenjeni trasi, nato pa smo se mimo razgledišča spustili do našega izhodišča.

Skupina je bila sicer velika, vendar smo se prilagajali drug drugemu in usklajevati tempo, ki tokrat zaradi nenapornega višinskega profila ni bil tako različen, zato je vseh 60 udeležencev brez posebnih težav opravilo pohod. O prijetno toplem vremenu so bili vsi udeleženci izjemno zadovoljni.

Besedilo in foto: Irena Platiše
Album foto

crta

NARAVOVARSTVENA EKSKURZIJA NA SLAVNIK

V soboto, 12. maja 2018, nas je popolnoma napolnjen 55- sedežni avtobus podjetja Arriva preko Trebnjega mimo Ljubljane in Kozine pripeljal na izhodišče v Prešnici. Kar nekaj časa je trajalo, da smo se pripravili za pot, žal brez naše Rozi - vodje pohoda in vodje odbora za varstvo gorske narave pri MDO PD Dol. in Bele krajine, ki zaradi doma staknjene poškodbe roke ni mogla z nami. Takoj smo ugotovili, da je trasa malce spremenjena zaradi novega podhoda pod železniško progo pa tudi, da je naš vodnik Jože pričel malo prehitro. Že kaj kmalu so nas pozdravili posamezni primerki navadne potonike, na višini 820 m, kjer smo imeli daljši počitek, pa je bilo pravo razkošje teh prelepih rož. Spoznali smo še vrsto drugih, kot so čudovite šmarnice, salomonov pečat, zlati koren itd. Do Tumove koče na Slavniku smo prispeli nekaj pred poldnevom. Predviden enourni počitek za malico, razglede in fotografiranje, je malo podaljšala nenadna nevihta, ki pa se je na srečo hitro polegla, vendar ne popolnoma. Zaščitili smo nahrbtnike, si oblekli pelerine ali odprli dežnike in se, kljub rahlemu dežju, podali na pot proti Skadanščini. Pot je dobro poznala naša pomočnica in nova GS Ana, zato sta z vodnikom Jožetom odhitela v dolino, kar malo prehitro. Skupina se je razdelila na več delov, kar je imelo za posledico, da je vodnik Bojan iz PD Polet Šentrupert s še trinajstimi planinci v Skadanščini krenil po markirani poti proti Markovščini in ne le streljaj daleč po asfaltni cesti do konca vasi, kjer nas je čakal avtobus. Hitro smo ga naravnali nazaj in se malo pred 15. uro vsi zbrali za odhod proti domu. Tako pri vzponu, kot pri spustu je za zaključek dolge kolone pohodnikov vzorno skrbel vodnik Ciril iz PD Trebnje. Po prihodu na cilj je znova posijalo sonce in osušilo naše proti dežne zaščite.
Na poti nazaj je načelnica VGN Rozi Skobe podelila značke in izkaznice 21. novim gorskim stražarjem letošnjega usposabljanja za gorske stražarje ter jih povabila skupaj z ostalimi udeleženci na naslednjo ekskurzijo, ki bo v oktobru.

Rudi Skobe
Foto: Damjanovič Zdravko - Somy
Album foto

crta

SPOMLADANSKI POHOD VDC-ja ŠMIHEL
20.4.2018

Uporabniki VDC iz Enote I v Šmihelu so aprilski pohod opravili na Vinji vrh. V Šmarjeških toplicah jih je počakal planinski vodnik Jože Perše in skupaj z Marico Praznik (oba sta predstavnika PD Krka Novo mesto) sta jih popeljala po hotelskem parku do ribnika in naprej do ruševin gradu Štrlek. 

Ob zdraviliškem kompleksu so pohodniki  pot nadaljevali v smeri Vinjega vrha. Med potjo so si ogledovali cvetoče grmovnice ob hišah, opazovali pernate prebivalce golobnjaka, zanimive čebelnjake in zeleno pisane travniške poljane. Ob cerkvi sv. Jožefa na Vinjem vrhu pa pogledali na Gorjance, Raduljsko hribovje in občudovali največji slovenski otok, ki ga obkroža reka Krka. 

Spust v dolino je potekal mimo Bele Cerkve in naprej do izhodiščne točke pri Prinovcu. Skupaj smo doživeli prelep pomladni dan, ki bo vsem udeležencem še dolgo ostal v spominu. 

Foto in tekst Ema Luzar


crta

DONAČKA GORA

PLANINCI PD KRKA NOVO MESTO, NJIH ENAJST, SMO V NEDELJO 22.4.2018 OSVOJILI BOČ IN DONAČKO GORO.
VREME SONCE IN TOPLO.
SLIKA IZ VRHA DONAČKE GORE!

Lp, Igor

crta

PLANINSKI POHOD NA KOPITNIK (910 m)

Po dolgem času sva s Tonetom združila moči in pripravila resnično lep izlet in planinsko turo na Kopitnik.

Uspelo nama je napolniti avtobus z nadobudnimi mladimi planinci, ki so jih spremljali starši, mentorji in vodniki Planinskega društva Krka Novo mesto. Veselo me, da je bilo otrok več kot polovico od 55 udeležencev.

Na pot so se prvi podali udeleženci iz Žužemberka, nato iz Vavte vasi in Novega mesta, na koncu pa smo se pridružili še Škocjančani. Po avtocesti smo se peljali do Drnovega in nato skozi Krško, Sevnico, Radeče ter Zidani most do Rimskih toplic, kjer je bilo naše izhodišče. Med vožnjo sta nam mentorica iz Oš Vavta vas in naš predsednik opisala kraje in zanimivosti na naši poti.

Po krajših pripravah in štetju smo se odpravili mimo Oš Antona Aškerca v Rimskih toplicah skozi naselje in po asfaltni cesti prispeli do cerkvice, ki ji pravijo Lurd. Tukaj smo zapustili cesto, se po lesenih stopnicah povzpeli na lepo gozdno  pot, ki nas je prek večih travnikov in mimo zapuščenih kmetij vodila proti našemu cilju. Med potjo smo opazovali pomladno prebujanje gozda, cvetove blagajevega volčina in pogledali proti zasnežnim Kamniško - savinjskim Alpam. V malo manj kot dveh urah smo brez težav prišli do Koče na Kopitniku, se dogovorili za čaj ob povratku z vrha in krenili proti zadnjemu in predvsem za otroke najbolj zanimivemu delu poti. V manjši kotanji pred končnim vzponom smo vodniki opremili otroke s čeladami, pasovi in samovarovalnimi kompleti ter jih v manjših skupinah  ob jeklenicah pripeljali na vrh 914m visokega Kopitnika.

Po sestopu do koče smo se okrepčali s toplim  čajem, ki ga je plačalo naše društvo, se najedli klobas, pečenih jajčk in drugih dobrot iz koče in naših nahrbtnikov.

Po dalšem počitku odraslih in razposajeni igri otrok smo odšli nazaj v smeri Rimskih toplic. Kratek del poti je bil enak, nato pa smo odšli po desni varianti in naredili prav lepo " klobaso " , ki smo jo v Rimskih toplicah še " zašpilili " .

Sledil je še postanek v Radečah in   sladkanje s sladoledom...nato pa še nagradni kviz na avtobusu. Prihod v Novo mesto je bil ob 17.30., sicer malo kasneje kot je bilo predvideno, vendar mislim, da nikomur ni bilo žal, saj nam je  bilo naklonjeno čudovito vreme, prijetna pot in predvsem dobra družba krasnih mladih planincev iz osnovnih šol Žužemberk, Vavta vas, Center in Škocjan.

Naj se za konec iz srca zahvalim vsem...prevozniku za varno vožnjo, vodnikom in mentorjem za pomoč, staršem za zaupanje in otrokom, da so poskrbeli za dobro voljo. Otrokom pa še čestitam za pogum in osvojitev novega vrha.

Lep planinski pozdrav, Milan

________________________________________________________________________

Vtisi Tanje

14. 4. 2018, ob 7. uri, smo se planinci Planinskega društva Krka z avtobusom odpravili iz Novega mesta izpred Planeta Tuš proti Rimskim Toplicam, ki so bile naše izhodišče za hrib Kopitnik (910 m). Avtobus je v Rimskih Toplicah parkiral na parkirišču ob pokopališču.

Planinci, ki jih je bilo tokrat poln avtobus, 55 udeležencev, so pot naprej iz Rimskih Toplic (213 m) nadaljevali peš proti Kopitniku, in sicer ob 8.45. Planinska pot se je začenjala vzpenjati v smeri proti Lurdu.

Med planinci je bilo največ učencev OŠ Žužemberk z mentoricama, bili sta tudi učenki OŠ Vavta vas z mentoricama, pohoda pa se je udeležila tudi dijakinja Splošne gimnazije iz Novega mesta. Ob poti so planinci lahko opazovali prebujajočo naravo, rastline, in sicer še posebno smo bili pozorni na dišečo cvetlico blagajev volčin, ki je zavarovana rastlina in v tem času cveti. Tik pod vrhom Kopitnika (910 m) smo se planinci ustavili, saj na sam vrh lahko stopi naenkrat le nekaj planincev, pot nanj je tudi varovana z jeklenico. Otroci so imeli možnost preizkusiti plezalno opremo, in sicer so si nadeli plezalni pas, vrvi in si nadeli čelado, kar je bilo za njih še posebno zanimivo. Razgled z vrha Kopitnika je bil čudovit.

Po sestopu s Kopitnika smo našo planinsko pot nadaljevali v smeri Koče na Kopitniku, kjer so se planinci okrepčali s hrano in s čajem. Pot nazaj v dolino proti Rimskim Toplicam smo nadaljevali po drugi poti čez gozd, mimo dišečih čemaževih zaplat. V Novo mesto smo se vrnili polni prijetnih vtisov ob 17. 30.


Zapisala: Tanja Žiberna
Album foto

crta

INTERNA STROKOVNA EKSKURZIJA KVGN

V soboto 14.04.2018 smo se tudi člani Odseka VGN pri PD Krka Novo mesto udeležili strokovne ekskurzije v organizaciji Komisije VGN pri PZS in se je odvijala na območju Polhovega Gradca.

Več na: POVEZAVA

Zdravko Damjanovič - Somy
Album foto

crta

POHOD PO DOLINI POTOKA LEŠNICA

Zaradi neprijaznega vremena v prvih mesecih letošnjega leta smo prvi pohod izpeljali 13. aprila. Podali smo se po dolini potoka Lešnica. Željni svežega zraka in uživanja v naravi smo se na pohod odpeljali s tremi kombiji in osebnim avtomobilom, iz enot Novo mesto II. in enote Trebnje, skupaj 27 pohodnikov. Po prelepi pokrajini nas je popeljala ga. Fanika Vovk, ga. Marica Praznik pa je skrbela za našo kondicijo in počutje po poti.

Avtomobile smo parkirali pod viaduktom v Lešnici in se podali preko Jelš do Črešnjic in naprej do Gorenjega Grčevja. Ob poti smo sledili potoku, ki je lepo vodnat in nam je na izviru ponudil čudovite slapove. Ob izviru smo si privoščili malico iz nahrbtnikov, se poslikali in se malo oddahnili. Vrnili smo se mimo Starega gradu do kombija. Prijetno utrujeni smo se odpeljali nazaj v Novo mesto in že načrtovali kam se bomo podali v maju.

Besedilo: Melita Jarc
Fotografije: Fanika Vovk

Album foto

crta

9. TRADICIONALNI NOČNI POHOD NA TRŠKO GORO

Proti večeru 5.4.2018 se nas je 35 pohodnikov zbralo pred novomeškim Rotovžem, da ob 18.30 uri krenemo na že tradicionalni nočni pohod na Trško goro. Tudi tokrat je nanj vse ljubitelje hoje povabila MO Novo mesto, saj mesto praznuje svoj ''rojstni dan''.

Po uvodnem pozdravu g. Toneta Progarja, predsednika društva, je udeležence nagovoril g. Gregor Macedoni, novomeški župan. Kot pravi pohodnik planinec je skupaj prehodil kar dobršen del poti, kolikor mu je pač dopuščal skromno odmerjen čas.

Preko Ragovskega mostu smo zapustili mestne ulice. Na izhodu iz gozda Ragov log se nam je pogled usmeril proti našemu cilju, nad katerim so se zbirali kar malo grozeči oblaki, ki so kmalu, še v ravninskem delu poti, že natresli prve dežne kaplje. Nismo prižgali bakel, da z njimi prehodimo strmino, saj se je vse močnejšemu dežju pridružil še veter v sunkih. Osvetljena notranjost romarske cerkve in odprta vrata so nas povabila na cilju. Že tradicionalno nas je nagovorila gdč. Katja; njen uvod z recitacijo Toneta Pavčka je bila prijetna dobrodošlica. Še bolj pa je bila prijetno presenečenje njenega prijatelja Damjana, ki je pripešačil z nami iz Novega mesta, saj je bil njegov prigrizek z dodatkom ajdovega kruha tako enkraten. S svojimi izdelki se je predstavilo še nekaj vinarjev in žganjarjev. Resnično prijetna ''priprava'' za spust v dolino je to bila.

Malo pred polnočjo, po okoli 15 km poti, smo le prišli do svojih parkiranih jeklenih konjičkov. Tudi dež je že ponehal. In naslednje leto gremo zopet na ''cvičkovo goro'', tudi zato ker je naša, novomeška.

Tone Murgelj
Foto:Damjanovič Z.-Somy

Album foto

crta

12. SREČANJE S KRKINIMI SPONZORIRANCI

Novo mesto, 28. marec 2018 – V Krki so tudi na 12. srečanju s sponzoriranci posebno pozornost namenili mladim talentom. Med mladimi, uspešnimi posamezniki na športnem in glasbenem področju, starimi do 18 let, ki so jih predlagali klubi in društva, so to pot izbrali 3 izjemne posameznike, ki so jim podelili Krkino priznanje talent leta 2017. Dogodka se je udeležilo 180 predstavnikov klubov in društev, med njimi tudi 110 mladih športnikov, glasbenikov in drugih ustvarjalcev. Med 27 klubi in društvi, ki jih Krka sponzorira, je tudi naše društvo. Odzvali povabilu naše generalne pokroviteljice in se udeležili srečanja skupaj z našimi mladimi člani, za katere je bilo srečanje s predsednikom uprave in ogled tovarne posebno doživetje. Krki d.d. se zahvaljujemo za povabilo, še naprej bomo pri vseh naših akcijah njeni ponosni partnerji in ambasadorji.

Vir: Sporočilo za javnost Krka d.d. 12. srečanje s Krkinimi sponzoriranci2

crta

ŠTIRIINDVAJSETIČ IZ MIRNE GORE NA SVETI PETER

Planinska skupina Dvor je na velikonočni ponedeljek, 2.4., pripravila tradicionalni že 24. pohod iz Mirne gore na Sveti Peter. Pohod, ki ga je zasnovalo par suhokranjskih ljubiteljev pohodništva na prvi dela prost velikonočni ponedeljek, je postal priljubljen spomladanski pohod. Vsako leto se ga udeležijo novi pohodniki iz različnih koncev Slovenije, ki si zaželijo neokrnjene narave in preizkusa svojih kondicijskih sposobnosti po končani zimi. Letos, ko se je zima zavlekla kar precej v pomlad, to še toliko bolj.

Tudi leto je bilo med nami vrsta pohodnikov, ki so se nam pridružili prvič. Večina od njih zelo dobro kondicijsko pripravljenih, saj imajo mnogi v planu daljše in zahtevnejše pohode, zato je bil 30. kilometrski pohod za nekatere ena izmed pripravljalnih tur.

Zjutraj smo na Dvoru napolnili avtobus skoraj do zadnjega sedeža, saj se je zbralo kar 47 pohodnikov. Na poti proti vrhu Mirne gore smo lahko občudovali bogato razcvetel teloh, zato kar nismo mogli verjeti, da je naša pot zasnežena in bomo morda potrebovali celo gamaše. Kmalu po štartu, ko smo zavili iz glavne ceste, ki pelje iz Vrčič in Mirno goro, nas je čakala snežna odeja. Ta nas je spremljala večji del poti, ponekod debela tudi 30 centimetrov, v prvem delu pomrznjena, vendar ne dovolj, da se ne bi udiralo, v zadnjem delu, ko se je že dodobra ogrelo, pa bolj mehka, vendar ne plundrasta. Skratka imeli smo pravi zimski pohod sredi pomladi. Po snežni odeji smo hodila kot četica drug za drugim in polagali stopinje za predhodniki, ki so utirali gaz. Dobro uhojenih pohodnikov seveda to ni zmotilo. Uživali smo v beli snežni odeji, modrem nebu brez oblačka, prelepih zelenih smrekah, katerih vonj blagodejno vpliva na naše dihalne poti. Tudi sledi medvedovih šap verjetno brez snežne odeje ne bi opazili, letos pa so nas spremljale kar kašen kilometer ali dva. V Kočevskem rogu to sicer ni nikogar presenetilo, tudi dovolj glasni smo bili, da se je morebitna divjad v bližini pravočasno umaknila. Kopne dele poti oz. tiste prekrite s tanko plastjo snega smo namreč izkoristili za klepet in medsebojno spoznavanje, saj smo bili zbrani iz različnih koncev. Tudi običajni postanek za čaj in malico je bil zaradi snega premaknjen iz Jelenice na Podstenice, kamor je bilo mogoče priti z avtomobilom. Po dobrih šestnajstih kilometrih bolj ali manj hoje po snegu je bila pavza kar dobrodošla, tudi sonce je že prijetno ogrelo lesene klopi okoli čebelarskega doma, kjer smo se posedli. Po gozdni cesti smo se podali na drugi del poti. Ker se je skupina razdelila na več delov, smo morali biti kar pozorni na križiščih, saj ni letos ni bilo mogoče povsod pripeljati in namestiti smerokaze, zato smo se v prvem delu poti, ki je orientacijsko bolj zahtevna, držali skupaj. Po nekaj manjših spustih in vzponih smo prispeli na Sveti Peter, kjer je bilo na letošnji sončni velikonočni ponedeljek res veliko obiskovalcev, ki so prispeli iz doline, uživali v hoji in neokrnjeni naravi.

V dolino smo se spustili vsak po svoje, saj po dobro markirani poti tudi za prvo prestopnike ni problematično. Po premagani dobrih 30 kilometrov dolgi poti smo se zadovoljni, da smo naredili nekaj za telo in dušo, razšli novim delovnim in pohodniškim podvigom naproti.Valerija Vidmar, PD Krka Novo mesto – Planinska skupina Dvor

Foto: Andrej Murn in Miran Jenko
Album foto

crta

REDNI LETNI ZBOR GS IN VGN NA DOLENJSKEM

V soboto, 10.3.2018 je bil za dolenjsko planinsko naravovarstvo velik in pomemben dan. Komisija za varstvo gorske narave pri UO PZS se je namreč odločila, da bo njen redni letni zbor na Dolenjskem. S tem je počastila delo Odbora za varstvo gorske narave pri MDO Dolenjske in Bele krajine in izkazala priznanje njenemu delu. Dogodek se je odvijal na Centru biotehnike in turizma na Sevnem v Novem mestu.

V dopoldanskem delu se je odvijalo licenčno izpopolnjevanje Varuhov gorske narave z dvema kvalitetnima predavanjema. Prisotna je bila tudi načelnica KVGN Irena Mrak. Sledil je tematski pohod na Trško Goro, ki ga je vodila vodja odbora za Dolenjsko in Belo krajino Rozalija Skobe. Udeležilo se ga je kar 56 GS in VGN iz cele Slovenije.

Sledilo je kosilo. Po kosilu, ob 15.00 uri, pa se je začel redni letni zbor GS in VGN. »Dvorana je pokala po šivih« so zapisali na spletni strani PZS in KVGN. Zbora se je udeležilo kar 58 delegatov iz različnih PD. Naša društva so bila prisotna skoraj vsa, poleg delegatov pa še veliko GS in VGN ter mladi GS te šole, smer naravovarstveni tehnik, s svojo mentorico Andrejo Bartolj Bele. Največjo čast nam je izkazal predsednik PZS Bojan Rotovnik s svojo navzočnostjo in govorom, v katerem je poudaril pomen varstva gorske narave v PZS. Na zboru smo izbrali novo vodstvo KVGN. Marjan Denša, član PD Nazarje, je kot novoizvoljeni načelnik predstavil načrt dela za naslednje obdobje. Podeljena pa so bila tudi priznanja dr. Angele Piskernik za uspešno delo na področju varstva gorske narave.

Zahvaljujem se vodstvu šole, prijaznemu osebju šole in vsem prisotnim GS in VGN ter predsednikom naših PD za podporo, da je ta dogodek uspel. Zahvaljujem se tudi KVGN UO PZS za izkazano čast in zaupanje. Vse pa je potekalo v delovnem in sproščenem vzdušju, kar pomeni, da delamo prav in dobro v korist narave.

Vodja OVGN za Dol. in B. k.
Rozalija Skobe

Foto: Zdravko Damjanovič
Album foto

crta

IZ ŽUŽEMBERKA NA FRATO

Letošnja pozna zima nam ne prizanaša. Vremenske razmere še ne dovoljujejo varnega gibanja po višjih hribih in planinah. Smo pa zato še enkrat več ostali v bližini doma in raziskovali domačo okolico. V soboto, 24.3.2018 smo se iz Žužemberka peš podali do Doma na Frati. Pot sama ni prezahtevna. Pohodniku nudi umirjeno gibanje skozi gozdičke in manjša naselja. Je pa pot nekoliko daljša in nekaterim našim najmlajšim je povzročila nekaj težav. Z vzpodbudo in dobro voljo smo vsi premagali dobrih 11 kilometrov poti. Na vrhu nas je pričakal brezplačen topel čaj, ki nam ga je postregla najemnica tamkajšnjega doma. Zahvaljujemo se ji za gostoljubje in topel sprejem. Zadovoljni in polni doživetij smo se v Žužemberk vrnili z avtobusom.

Irena Platiše, vodja pohoda
Album foto

crta

POHOD  VDC-ja, enota Šmihel

Pohodniška skupina VDC-ja, enota Šmihel, je izkoristila  lep zimski dan in se v četrtek 15. marca podala pod vodstvom PD Kreka, na pohod po sedmih novomeških gričih. Pohod smo začeli kar v Šmihelu in prehodili celotno pot, ki je krožna. Po jutranji megli, smo na Marofu dočakali sonce , ki nas je spremljalo drugi del poti. Obiskali smo vseh sedem gričev, najlepše pa je bilo nad Portovalom zaradi razgleda. Za večino pohodnikov je bil večji del poti nepoznan.

Tekst.M.P
Slike:Ema Luzar
crta

DVANAJSTIČ PO POTI JANEZA KMETA

V nedeljo, 18. 3. 2018, smo v Kulturnem društvu Dvor skupaj s Planinskim društvom Krka Novo mesto pripravili že 12. pohod po poti rojaka, duhovnika in ljudskega pisca, katerega 100-letnico rojstva smo praznovali lani, Janeza Kmeta. Po ustaljeni krožni poti s pričetkom na Dvoru preko Ajdovške planote in Plešivice se je letos odpravilo manjše število pohodnikov kot običajno. Napovedane obilne, tudi snežne padavine, so marsikoga odvrnile, da bi se pripravil za pohod. Kljub precej neugodni napovedi nas je na zgodnje pomladansko nedeljsko jutro pozdravilo nekaj snežink, ki so že pred pričetkom pohoda spremenile v rahlo rosenje, le-to pa je že po prvem vzponu na Vinkov vrh prenehalo. Vso preostalo pot smo opravili z zaprtimi dežniki.
Celotno pot je prehodilo nekaj manj kot 40 pohodnikov. Iz Vinkovega vrha smo pot nadaljevali mimo zaselka Skopice in Malega Lipovca do Srednjega Lipovca, kjer nas je kot vsa leta doslej gostoljubno pogostila družina Zupančič. Nekaj vetra je pohodnike vzpodbudilo, da smo pospešili korak preko vinske gorice Boršt do cerkve na Selih, kjer smo se udeležili svete maše v spomin na Janeza Kmeta. Topel čaj, kuhano vino in sladek prigrizek po maši so bili dobrodošlo okrepčilo za pohodnike, pa tudi za ostale obiskovalce, med katerimi smo tudi letos pozdravili sorodnike Janeza Kmeta. Pot smo nadaljevali proti Plešivici, kjer nas je predsednik Društva konjenikov Suha krajina pričakal v prijetno ogretem domu njihovega društva. Prasketanje ognja  odprtem kaminu, okusen golaž in topel čaj so pričarali prijetno domače vzdušje, ki ga je bilo, ob pogledu na vlažno megleno zunanjost, kar težko zapustiti. Na poti v dolino še nekaj blata, po ostanki snega več kot dobrodošli za čiščenje čevljev in že smo bili nazaj na Vinkovem vrhu, od koder nas je čakal še spust na izhodišče našega pohoda.
Naš pohod in druženje smo zaključili v tukajšnji gostilni, kjer smo izmenjali vtise, še posebej s tistimi pohodniki, ki so bili letos prvič med nami. Nekaj manjše število pohodnikov kot običajno je udeležencem dalo priložnost, da so se dodobra spoznali med sabo, kar tudi daje svojevrsten čar takšnemu druženje. To je tudi ključni cilj organizatorjev, zdrav duh v zdravem telesu oz. prijeten pohod v dobri družbi je vsekakor zmagovalna kombinacija.

Besedilo: Valerija Vidmar, KD Dvor
Foto: Jadranka Meglen in Vesna Može, KD Dvor
Album foto

crta

PO 7. GRIČIH NOVEGA MESTA

Drugo soboto v marcu, 10.3.2018, je Mladinski odsek PD Krka pripravil zanimiv pohod po sedmih gričih Novega mesta. Na Novem trgu se nas je zbralo 24 pohodnikov, od tega 8 najmlajših – radovednih planincev. Krenili smo na Florjanov trg in se povzpeli na Kapiteljski hrib. Jože nam je predstavil bogato zgodovino Kapitlja in njegovih prebivalcev. Nato smo nadaljevali pohod preko Novega trga po Kettejevem drevoredu na Marof, od koder je bil nepozaben pogled na reko Krko, na najlepši del Novega mesta in v ozadju na Gorjance.  Sprehod po, nekdaj deželni cesti, ki je peljala vse do Ljubljane, je bil za najmlajše planince odkritje dneva. Zanimalo jih je, kateri bo naslednji hrib. Kar malo razočarani so bili, ko so zvedeli, da se bomo naj prvo spustili v dolino - v Bršljin - in nato ob zeleni Krki do Gostišča Loka.    V želodčkih je že krulilo, zato so nas v gostišču prijazno sprejeli; malica se nam je še kako prilegla.   Pohod smo nadaljevali  preko lesenega mostička in naprej mimo Štukljeve športne dvorane v Šmihel. Sprehod nad potokom Težka voda je bil za mnoge zopet novo odkritje, kajti še nikoli niso hodili po tej zanimivi stezi na Grm. Zanimiv je bil ogled grajskega parka, zaprt in od zunaj zanemarjen grad, kjer morda prebiva Trnjulčica, pa ni vzbujal posebne pozornosti. Kar hitro smo se povzpeli do Mordaxove kapele, kjer nas je čakal  pastor Evangeličanske cerkve – dr. Danijel Brkič. Z zanimanjem smo prisluhnili njegovi pripovedi o zgodovini grmskega gradu in kapele, kjer počivata graditelja  grmskih kulturnih spomenikov.
Urni kazalci so nas opozorili, da je samo še 30 minut do dvanajste. Zato smo se odločili, da bomo griče, na katere se danes nismo povzpeli , obiskali kdaj drugič.  Po klancu navzdol smo se spustili v Kandijo in preko  mostu vse do Novega trga, kjer smo začeli današnje potepanje.

Besedilo in fotografije: Jože Perše
Album foto
crta

ZBOR ČLANOV 2018

V petek, 9.3.2018, smo pripravili letni zbor članov v prostorih Šolskega centra Novo mesto, ki nam že nekaj let zapored odstopi svoje prostore za naše srečanje. Na zboru smo naredili obračun nad minulim letom, ki je bilo bogato z različnimi dogodki in akcijami, saj smo jih izpeljali skoraj 90. Največja pridobitev leta 2017 pa so nedvomno novi društveni prostori, za kar gre velika zahvala Mestni občini Novo mesto, s katero zelo dobro sodelujemo, kot je poudaril župan MO Novo mesto Gregor Macedoni, ki se je udeležil našega zbora. Prav tako gre zahvala naši generalni pokroviteljici Krki d.d., vsem ostalim sponzorjem in donatorjem ter aktivnim članom društva, ki s svojim prostovoljnim delom skrbijo za razvoj društvene dejavnosti. PD Krka Novo mesto kot največje planinsko društvo na Dolenjskem in Beli krajini igra osrednjo vlogo ohranjanju planinstva v regiji, vzgoji planinskega kadra in urejanju planinskih poti, za kar smo vzgled vsem ostalim društvom v Sloveniji kot je poudaril Rudi Skobe, predsednik MDO Dolenjske in Bele Krajine.

Tudi načrti za naprej so ambiciozni. Še naprej bo naša ključna naloga seveda pohodništvo in planinstvo, pri čemer bi radi v naše vrste privabili čim več mladih članov, ki jih želimo vključiti v aktivno delo v društvo. Naše delo želimo čimbolj približati potrebam naših članov, zato smo pripravili anketo, kjer bi radi pridobili informacije o idejah in pobudah planincev ter ostalih ljubiteljev narave in pohodništva. Redno mesečno se bomo dobili tudi na tematskih dogodkih v društvenih prostorih, kjer bomo skupaj ustvarjali društveno dejavnost.

Eden pomembnejših ciljev leta 2018 je tudi prenova bivalnih in izobraževalnih prostorov Planinskega doma pri Gospodični na Gorjancih kot osrednje in zelo priljubljene postojanke dolenjskih planincev, za kar je zbor članov pooblastil vodstvo planinskega društva.

Zbor smo kot običajno zaključili družabno ob malici, ki nam jo pripravijo v Dijaškem domu.

Hvala vsem, ki ste prispevali k izpeljavi zbora članov.

Valerija Vidmar
Foto: Nataša Damjanovič
Album foto
crta

25. POHOD PO JURČIČEVI POTI

Člani PD Krka Novo mesto smo se pridružili številnim pohodnikom iz vse Slovenije, ki so se v soboto, 3.3.2018, odpravili na tradicionalni 25. pohod po Jurčičevi poti. Z brezplačnim vlakom smo se odpeljali v Višnjo Goro, na štart pohoda, kjer nas je pozdravila godba na pihala. Udeleženci smo letos lahko občudovali idilično zasneženo dolenjsko pokrajino z debelo snežno odejo in zasneženimi drevesi, kar v vseh 25-ih letih, kot so zatrjevali udeleženci vseh minulih pohodov, še nikoli ni bilo v času Jurčičevega pohoda.
Ne glede na vreme ali pa prav zaradi tega je bilo na pohodu po navedbah organizatorje preko 3000 pohodnikov. Vse poti so bile lepo urejene, uhojene in označene z raznovrstno ponudbo okrepčil na stojnicah. Organizatorji so pohodu vdihnili dodatno literarno vsebino s kvizom in literarnimi točkami ob poti kot pomoč pri pripravi odgovorov na vprašalnik. Rešeni vprašalniki so bili nagrajeni z medenim polžem, ki je tudi simbol Jurčičeva pohoda, saj je Polževo najvišja točka pohoda. Na Muljavi je bil bogat kulturno zabavni program in etnografsko tržnico. Prijeten pohod, ki obogati dušo in telo.

Valerija Vidmar
crta

USPOSABLJANJE za GORSKE STRAŽARJE 2018 na DOLENJSKEM

Dolenjskim planincem narava že od nekdaj veliko pomeni, zato jo varujemo in jo želimo čim bolj ohraniti. Zadnjih petnajst let pa je že zaslediti velik napredek na področju varstva narave. V ta namen  je Odbor za varstvo gorske narave pri MDO PD Dolenjske in Bele krajine že  11 - tič po vrsti  izvedel  naravovarstveno usposabljanje za gorske stražarje. Naš dolgoročni cilj je, da bi imel vsak planinec to osnovno naravovarstveno izobrazbo. Letos se ga je udeležilo 21 planincev iz 7 planinskih društev. Zbrali smo se 24. februarja v mrzlem jutru v novih prostorih planinskega društva Krka Novo mesto.
Letos so predavali prof. Jože Perše, Andrej Hudoklin, univ. dipl. biolog in prof. razr. pouka Rozalija Skobe. Predavanja so bila zanimiva in kvalitetna. Tudi slušatelji so aktivno sodelovali, zlasti pri problemih onesnaženj v domačem okolju in nalogah, ki jih bodo čakale kot gorske stražarje v njihovih planinskih društvih. Okusno  kosilo , ki nas je tudi ogrelo, smo pojedli v Hiši kulinarike in turizma na bližnjem Glavnem trgu.
Zahvaljujemo se PD Krka Novo mesto za gostoljubnost in pomoč pri izvedbi izobraževanja, še posebej predsedniku Antonu Progarju in načelniku odseka za varstvo gorske narave Zdravku Damjanoviču. Izvedeli smo, da so v ta namen morali pridobiti še dodatne stole.

Vodja OVGN za Dol. in Belo krajino, Rozi Skobe
Foto: Rozi Skobe

Objava: Lokalno.si

crta

OSTRI VRH (523m)

V soboto, 17. 2. 2018, smo imeli pohod na Ostri vrh, ki ga je organiziral mladinski odsek PD Krka Novo mesto.
Sobotno jutro sprva res ni obetalo razglednega ali sončnega pohoda po visokem snegu. Kljub temu se nas je skupina 11 planincev, 7 odraslih in 4 otroci, odpravila z avtomobili proti Brezovi Rebri. Načrtovano pot iz Rdečega Kala smo prilagodili razmeram in se podali na pot iz druge smeri. Zaradi snega smo se odločili pustiti avtomobile na Planem pred hišo znanke, ki je bila našega obiska prav vesela.
Po še vedno oblačnem jutru smo se v zimski opravi odpravili proti Frati. Malo pred Frato smo skrenili levo in po markirani poti gazili v cel sneg, ki ga je na tem območju kar veliko. Gozd je bil v snegu naravnost čaroben. Odtisi  različnih živali v snegu so nas spomnili, da smo v njem le obiskovalci. Na določenih, malo bolj izpostavljenih mestih, smo imeli kar precej dela s podrastjo, ki jo je težki sneg zvil  do tal, mi pa smo se morali prebiti skoznjo. Mlajšim udeležencem pohoda je bilo to najbolj zanimivo, saj smo hodili kot po tunelu. Skozi gozd nas je pot vodila najprej proti Lovskemu domu Dobrnič, kjer smo pomalicali in se nato pognali na Vrh. Smešno, da je poimenovan Ostri vrh, saj v resnici ni ne tako visok in tudi ne tako oster. Na vrhu nas je pozdravilo sonce. Kar žal nam je bilo, ker vrh ni razgleden, le skozi debla je bilo mogoče zaznati kraje okrog 523m visokega hriba.
Po obveznem fotografiranju in  žigosanju knjižic smo se po isti poti odpravili do Frate. Prijetno nas je presenetil ambient prenovljenega Doma na Frati, prijazna postrežba in domačnost. Po krajšem počitku smo se vrnili na Plano do svojih avtomobilov, kjer smo bili s strani gospe Anice postreženi s sveže pečenimi kruhki in čajem. Tako se je naš pohod, v prijetni družbi ljubiteljev gora in narave, končal na najlepši možni način. Otroci so najbolj uživali v globokem snegu, odrasli pa v tihoti gozda in prijetnem klepetu, ki nas je spremljal na celotni poti.
In ko ob koncu pohoda otroci povedo, da je bil to spet en najlepši dan v življenju, vem, zakaj si vsak mesec vsaj enkrat odtrgam čas in ga kvalitetno  preživim s svojimi otroki. Vsi smo na koncu zadovoljni, pa še nekaj koristnega smo spet naredili zase in za svoje zdravje.

Andreja Bartolj Bele foto
crta

ČASTNI AMBASADOR ŠTUKLJEVEGA LETA 2018

Četrtek, 15. februarja 2017,  je bila  v športni  dvorani Marof slovesna razglasitev športnice, športnika in naj športnega kolektiva Mestne občina Novo mesto za leto 2017. Na tej prireditvi pa so bili razglašeni tudi častni ambasadorji Štukljevega leta 2018, priznanja jim je podelil  župan Mestne občine Novo mesto gospod mag. Gregor Macedoni. Med njimi je bil tudi naš član Anton Progar.

Zdravko Damjanovič 
crta

IZLET V »BELO« LJUBLJANO

Pohodniki Društva diabetikov se vsake toliko časa odpravimo na pohod tako, da se na izhodišče peljemo tudi  z vlakom, toda le na krajše relacije. Izražena je bila želja, da bi se enkrat pa le odpeljali  mogoče v Ljubljano. Ta želja se je izpolnila v sredo 14. februarja.

Zbrali smo se na železniški postaji v Kandiji, naša zvesta pohodnika s Pluske pa sta vstopila v Trebnjem in četica  pohodnikov je štela 16 udeležencev. Nismo takoj pričeli s sendviči kot v naši mladosti,  se je pa Jožica potrudila in spekla zavitek, jaz pa flancate in »po pustna«  zabava se je pričela in trajala vse do Ljubljane. Po izstopu smo se dogovorili, da ima današnji  izlet poudarek na vožnji z vlakom, zato na grad ne bomo šli peš, ampak  z vzpenjačo, kar je bilo za vse prvič. Takoj smo se povzpeli na razgledno teraso, od koder je, v sončnem vremenu brez oblaka na nebu, pogled segel po lepi Ljubljani s kuliso Kamniških Alp v ozadju.  Kar nismo se mogli poslovit od teh čudovitih pogledov,  pa vendar ura je tekla  in napotili smo se do Šanc.  Ko smo šli pod obokom vhoda na grajsko dvorišče,  smo zagledali veliko iz rož spleteno srce, ki nas je spomnilo, da se sprehajamo na Valentinovo. Na skrajnem delu  grajskega ozemlja smo prišli do neokrnjenega snega in zimska idila je bila popolna. Sledilo je fotografiranje in pot smo zakrožili okoli gradu in tako videli Ljubljano z vseh strani.  Le kaj je bilo še potrebno, ko smo izstopili iz vzpenjače? Ja, kratek počitek ob dobri kavici, sprehod po tržnici in Tromostovju do stare pošte in  nazaj na postajo.
 Ko smo čakali na vlak, smo si vsi ocenili izlet za odličen. Da je bila velika sreča pri izbiri datuma, saj bi se v domačem okolju zaradi debele snežne odeje lahko sprehajali  le po novomeškem  Marofu ali ob Krki. Skratka  izlet v Ljubljano na Valentinovo nam bo ostal v najlepšem spominu!

Fanika Vovk        foto
crta

POHOD NA MEHOVO

Kljub temu, da bi vsi radi videli, da bi bila  v januarju prava zima s snegom in mrazom, bi pa prav gotovo bil to vzrok, da bi  pohodnikom Društva diabetikov Novo mesto verjetno preprečila , da ne bi bili v enem mesecu na  treh?
Na Mehovo smo se povzpeli že nekajkrat v različnih letnih časih, v januarju pa še ne.  Naši jekleni konjički so nas tokrat odpeljali do Podgrada. Nekateri so se spraševali le zakaj tako daleč z avtomobili, bili so pa štirje, ki so bili tam prvič, pa tega vprašanja niso imeli.
Za Osnovno šolo v  Podgradu smo  sledili smerokazu in po prijetno napornem vzponu za začetek nas je pot vodila nekaj časa  položno, tik pod vrhom pa  ponovno vzpon. Kot, da je mesec marec so nam  ob poti pomlad naznanjali zvončki, trobentice, žafran in leska.   Pogled z vrha res ni bil tak, kot bi si ga želeli, pa vendar  smo videli Ljubenski in Straški hrib, Gače, Trdinov  vrh, Novo mesto z okolico,  Podgrad, vas Konec,  Mihovec in  Pristava.
Po krajšem počitku smo se vračali po poti, ki pelje v Jurno vas, mi smo se držali leve smeri in se vrnili nazaj v Podgrad, kjer smo ugotovili, da še ne gremo domov. Povzpeli smo se proti pokopališču, nato pa čez drn in strn nadaljevali do vasi Konec, kjer smo ugotovili, »da na koncu Konca še ni konec«.
 Prijetno utrujeni smo se odpeljali v Novo mesto.

Fanika Vovk        foto

crta

24. POHOD S CVIČKOM MED VINOGRADI

Prav neverjetna je letošnja zima z vremenom. Pred letom in dnem, ko smo bili mnogi člani našega društva udeleženci pohoda ''S cvičkom med vinogradi'' v organizaciji TD Otočec zjutraj, pa tudi ob zaključku poti zimsko premraženi, smo tokrat mnogi  sončili svoje komolce. Nagradilo nas je resnično čudovito vreme !
Tradicionalnega  24. pohoda po Trški gori in njenih obronkih, dolgem 15 km, se je 27.1. udeležilo okoli 900 pohodnikov. Pa ne le iz Novega mesta in okolice, temveč je že govorica mnogih, predvsem na zaključni postojanki v vinski kleti, povedala, da je Slovenija majhna. Bilo bi seveda neverjetno, da med njimi ne bi bilo vsaj dve desetini naših članov.
Raztegnjena in zavita pot med griči in dolinicami je, zahvaljujoč tudi hitremu uvodnemu tempu zastavonoše,  kar lepo raztegnila ''varnostno razdaljo'', na nobeni zožitvi ali ostrem ovinku ni bilo posebne gneče. Tako je večina organiziranih udeležencev hodila sproščeno, večinoma v manjših skupinah, zato štiri do peturna hoja ni bila prevelik napor.     
Verjetno ni bilo udeleženca, ki se ni zatrdno odločil, da bo tudi ob letu osorej hodil po Trški gori, s pomočjo cvička ali pa tudi brez nje. Udeleženci že vemo zakaj!

Anton  Murgelj
crta

POHOD SOTESKA -DVOR Z VDC ŠMIHEL

Na prvi letošnji pohod so se varovanci VDC Novo mesto Enota Šmihel podali v ponedeljek,15. januarja. Pot je potekala od Soteske do Dvora. Na poti sta nas spremljala vodnika PD Krka ( Marica Praznik in Jože Kranjc) in nas seznanila z zanimivostmi ob reki Krki. Pot je bila zelo slikovita, saj je Krka šumela čez jezove ob zapuščenih mlinih in žagah ali pa mirno tekla po rokavih, ki so bili zaradi predhodnega dežja polni vode. Po gozdni poti so se poznale stopinje divjadi, ob bregu pa so plavali labodi in race.  Pot skozi vasi Podgozd in Jama, je odpirala pogled na stare domačije in orodja, ki so jih vaščani nekoč uporabljali pri delu.
Pohodniki smo se veseli in zadovoljni iz Dvora pripeljali nazaj v Novo mesto.

Ema Luzar

crta

TRŠKA GORA, 428 m

Danes se nas je 40 pohodnikov od tega večina mladih v kislem vremenu povzpelo na vrh Trške gore (428m). Zahvala vsem udeležencem.
Izpred hotela Krka smo se podali po markirani planinski poti do Ragovega loga. Skozi gozd Ragov log v vasico Ragovo in naprej na most čez reko Krko. Pot smo nadaljevali po pločniku ob cesti Novo mesto – Ljubljana do podvoza avtoceste, kjer smo zapustili prometnice in pot nadaljevali po markirani poti mimo Bajnofa vse do vrha Trške gore.

Posebna pohvala pa vsem otrokom, ki so prehodili 14,5 km brez težav.
foto

crta

26. NOVOLETNI VZPON NA TRDINOV VRH

Že tradicionalno smo se tudi letos zbrali na drugi dan novega leta, da se odpravimo na Trdinov vrh. Približno 50 pohodnikov se nas je zbralo v Gabrju in smo zakorakali na že 26. pohod, ki pa je bil tokrat zelo blaten, kar je netipično za ta leten čas. Zahtevna blatna pot je bila vse do Gospodične, kjer so nas pričakale planinke s toplim čajem. Po počitku, kjer so nekateri že poravnali članarino za 2018, drugi so pokramljali s planinskimi prijatelji, tretji pa so opazovali čudovit razgled na naše Julijske in Kamniške Alpe, smo se odpravili na Trdinov vrh. Pot je iz blatne postala snežna in nam pričarala pravo zimsko vzdušje. Na vrhu smo pomalicali in kar hitro krenili proti Miklavžu. Nismo se zadržali dolgo, saj je bilo gostišče polno ter se raje odpravili nazaj do Gospodične in nato v dolino v Gabrje.
Tudi tokrat so se nam pridružili planinci iz planinskih društev PD Polž, PD Šentjernej in PD Ribnica.  Končna številka udeležencev je večja, saj se nam je nekaj planincev pridružilo tudi ob poti.

Matej Kocbek

crta